Puisi: Mimpi Kita

Mimpi Kita

Sekian lama kita bersama

Menjunjung mimpi meraih dunia

Mendaki, mara bergandingan

Dulu,

Matamu teliti mengintai celahan

Tubuhku menari meraih kejayaan

Menebar peranan melantun kemampuan

Kini,

Tika kau merenggut desis musibahku

Kau titipkan genggaman impian

Untuk terus kupikul

Lihatlah sendu hatiku yang meratap deritamu – sungguh

Jika di sini kita berhenti

Tiada jawapan kan ditemui

Kemungkinan infiniti yang kita miliki

Maka sahutlah panggilan kasihku, kembalilah

Bersamaku; menari, berlari

Kerana puncak ini

Tidak pernah bermakna tanpamu disisi

-Dalili, Mei 2008-

Advertisements

5 thoughts on “Puisi: Mimpi Kita

  1. Tahap kritikal dah ni. Tak kisah… Golden Pair ke, tak Golden Pair ke. Nti kite dtg confiscate.
    Maap, tak reti nak nilai puisi. Lagipun sbb dah tau sumber ilhamnye dari mana, jd biased. Nak tergelak je.

  2. there’s more to come, kak wani.. hehe… best tau menghasilkan karya interteks ni.. you should try one~~ pastu adjust jadi hasil puisi yang baru~~ 😉

  3. salam, its a good try, walaupun mungkin nampak biasa, tapi nilai tu ada, kalau di selitkan perkataan yang advance skt mesti best… but its just nice, setiap sesuatu itu bermula dengan langkah pertama!
    wasalam

  4. sori la tak reti nak komen2 pasal puisi, tp bg saya, saya lg suka baca puisi yg tak byk guna perkataan advance2, yg penting isi dia best
    & smp pd pembaca…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s